maanantai 15. joulukuuta 2014

ihana, makea aamu

Perun sanani. En kerrokaan tässä postauksessa vielä itsestäni. En yksinkertaisesti keksinyt, mitä haluan itsestäni kirjoittaa. Ja miten haluaisin sen kirjoittaa. Ehkä idea sellaiseenkin postaukseen tulee vielä.

Sen sijaan ajattelin raapustaa tärkeästä aiheesta, nimittäin aamupalasta! Mielestäni aamupala on ehdottomasti päivän paras ateria. Minulla on lähes aina aamuisin hirveä nälkä, ihan sama miten paljon olen mättänyt edellisenä iltana. Lämmin puuro tai vaihtoehtoisesti kylmä banaanijätski maistuu tällöin taivaalliselta.

Minulle makea aamupala on must. En ole vapaaehtoisesti syönyt suolaista aamupalaa varmaan ikinä. Selitys tälle on mielestäni aika simppeli: yöllisen paaston jälkeen keho huutaa nopeasti imeytyvää ja ruuansulatukselle helppoa ravintoa: sokeria. Hiilihydraatteja. Paljon hiilihydraatteja. Mahdollisimman vähän prosessoituja sellaisia. Glukoosillahan kaikki ihmiskehon solut toimivatkin.

Jos sinun kuitenkin tekee ehdottomasti mieli suolaista aamupalaksi, tässä todennäköisiä syitä:
1. Sinulla on krapula.
2. Olet syönyt edellisenä päivänä niin paljon herkkuja, että ajatuskin makeasta ällöttää.
3. Sinulla on krapula.

Muita selityksiä en keksi, vaikka kuinka yritän. Haha, ei sentään. On toki varmasti ihmisiä, joiden vaan tekee mieli suolaista ravintoa aamuisin ilman mitään sen ihmeellisempää syytä. Itse en vain ymmärrä tätä ollenkaan..



Jos kuitenkin olet kuten minä, ja heräät aamulla himoiten kaikkea hiilihydraattipitoista ja suussasulavan makeaa (eikä sinulla satu olemaan tertullista täydellisen kypsiä banaaneja), suosittelen kokeilemaan seuraavaa:



Myönnän, tämä ei välttämättä näytä erityisen houkuttelevalta. Kyseessä on tänä aamuna ensimmäistä kertaa kokeilemani taateli-karamellipuuro. Ei nimittäin ollut makeanhimosta tietoakaan tämän kulhollisen jälkeen! (Vink, toimii mainiosti muuhunkin aikaan päivästä, jos makeanhimo pääsee yllättämään.)



Taateleiden oma maku (ainakin näiden, jotka minä ostin) muistuttaa niin paljon karamelliä kuin voi, olematta sitä itseään. Oman vivahteensa antaa maca-jauhe*, joka vielä osaltaan lisää toffeemaisuutta ja tuo puuroon kunnon annoksen ravinteita. Päivä ei voisi lähteä paremmin käyntiin! Päälle laitoin luomu soijajogurttia, mulperimarjoja sekä vielä yhden pilkotun taatelin. Nam.

Taateli-karamellipuuro:

1,5dl kaurahiutaleita
n. 3,5dl vettä**
4 tuoretta taatelia
1 tl maca-jauhetta
ripaus suolaa

** Veden määrä vaihtelee sen mukaan, miten paksusta puurosta tykkäät ja minkälaisia kaurahiutaleita käytät. Pikahiutaleisiin tarvitset vähemmän vettä kuin normaaleihin.
>> Keitä kaurapuuro normaalisti liedellä. Puuron valmistuessa muussaa taatelit kulhossa vesitilkan kanssa haarukalla tahnaksi. Kun puuro on kypsää ja mieleisesi paksuista, lisää taatelitahna joukkoon ja sekoita huolellisesti. Ota kattila pois liedeltä, tai vaihtoehtoisesti kaada puuro kulhoon, ja anna sen hieman jäähtyä. Maca-jauhe menettää kuumetessaan suuren osan ravinteistaan. Puuron jäähdyttyä sekoita joukkoon maca-jauhe. Valmista! Maistuu loistavasti sellaisenaan, mutta laita halutessasi päälle mitä ikinä mielesi tekee.

 Lyhyesti ilmaistuna maca on Perun Andeilla kasvava ravinteikas sinappikasvi, josta ravinnoksi käytetään juuri. Maca sisältää mm. 31 mineraalia, lähes 60 tunnettua kasviravinnetta, lukuisia B-vitamiineja sekä 18 aminohappoa. Eri ravinteita on niin älytön määrä, etten rupea niitä kaikkia nyt luettelemaan. 

Kerro ihmeessä, jos tämä puuro lähtee kokeiluun! Minut tavoittaa kommenttiboksin lisäksi Instagramista, @naturallyhelmiina. 

1 kommentti:

  1. Mun tekee aamulla mieli aina suolaista. Pelkkä ajatus makeasta ekana oksettaa. Syön iltapalla paljon kyllä hedelmiä eli makean nälkä on taltutettu jo ennen nukkumaan menoa. Aamusin on jo yleensä huutava nälkä ja kunnon täyttävä aamiainen parantaa oloni. Minulla on myös luonnostaan todella matala verenpaine ja jopa lääkärini on suositellut minulle suolaista aamupalaa että saan verenpaineet luonnollisesti ylös.

    VastaaPoista