keskiviikko 17. joulukuuta 2014

kehollasi on sinulle asiaa. kuuntele sitä.

Olen nyt pari päivää pohtinut, miten kirjoittaisin yhtenäisen ja mielenkiintoisen tekstin, jossa kertoisin itsestäni. No, en keksinyt. Päätin siis unohtaa koko esittelypostauksen ja kertoa itsestäni asioita matkan varrella muun asian lomassa. 

Pari eilistä kuvaa Instagramista. Carob-maca-banaanipirtelö aamupalaksi ja banaaneita lounaaksi. Pikaruokaa parhaimmillaan!


Jos huomaat ylläolevat kuvat nähtyäsi ajattelevasi, että banaanit ovat apinoille, ajattele myös seuraavaa: ihmisillä ja simpansseilla on n. 99% samanlainen DNA. Miksi näille kahdelle lajille sopivat ruokavaliot olisivat niin erilaisia? En usko, että ne ovatkaan. Ihmiset on luotu kasvissyöjiksi.


No niin, sitten itse aiheeseen.

Kehosi antaa sinulle signaaleja koko ajan. On vain itsestäsi kiinni, kuunteletko sitä ja vastaatko sen pyyntöihin. Uskon, että vain kuuntelemalla ja ymmärtämällä omaa kehoaan voi saavuttaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Kehosi on sen verran viisas, että se kertoo sinulle mielihalujen, kipujen ja väsymyksen kautta, mitä se tarvitsee. 

Huomaat himoitsevasi suklaata. Tämän mieliteon takana voi olla monenlaisia tarpeita. Kehosi saattaa viestittää, että se tarvitsee rasvaa, kaakaon sisältämiä antioksidantteja tai vaikka vain nopeaa energiaa: sokeria. Jokaisessa tapauksessa suosittelen skippaamaan sen maitosuklaalevyn ja syömään sen sijaan jotain, joka on tehty ihmisten nautittavaksi. (Sehän on itsestäänselvyys, että lehmät eivät maitoaan tuota ihmisten juotavaksi ja syötäväksi. Ai eikö ole?)


Oiva valinta voisi olla vaikkapa raakasuklaa. Huomaat todennäköisesti vain muutaman palan syötyäsi, että suklaanhimosi on tiessään (jos et, syö koko levy). Tämä johtuu siitä, että raakasuklaa on huomattavasti vähemmän prosessoitua tavaraa kuin vaikka maitosuklaa, ja sisältää siis moninkerroin enemmän antioksidantteja ja muita terveellisiä ravinteita. Toinen vaihtoehto voisi olla vaikka jäisistä banaaneista ja raakakaakaosta pyöräytetty jäätelö. Kaakaonibsejä päälle ja nauttimaan! Halvemman ja helpommin saatavilla olevan herkun halutessasi esimerkiksi Pirkan vegaaninen minttutäytteinen tummasuklaa ajanee myös asian. 

Oman kehon signaalit peittyvät helposti ajatusten alle. Sinun saattaa esimerkiksi tehdä mieli hedelmiä, mutta vääristynyt ajatus päässäsi kertoo, että niissä on liikaa sokeria ja hiilihydraatteja. Tai sitten sinun tekee mieli syödä maapähkinävoita lusikalla suoraan purkista, mutta olet syönyt tänään kolme pähkinää joten rasvansaanti tälle päivälle on jo hoidettu. Nämä ajatukset ovat täyttä potaskaa ja ne pitäisi vetää vessanpöntöstä alas. Uskon, että kun ihminen on henkisesti ja fyysisesti vakaa ja terve, hän voi parhaiten syömällä täysin intuition varaisesti, kehon tarpeita kuunnellen. Niin yksinkertaista se on. 

Sama pätee muihinkin kuin ravintoon liittyviin tarpeisiin, esimerkkinä voisin käyttää liikuntaa. Itse olen usein ignoorannut kipeät lihakset, väsyneet jalat ja korkean sykkeen kun mieli on kertonut, että salille on mentävä. Jaksoin viime viikon tiistainakin tehdä HIIT-harjoituksen ja perään tunnin selkä- ja hauistreenin, pakkohan se on tälläkin viikolla jaksaa! Ei muuten ole. 

Liian pitkälle vietynä kyseinen ajattelu ja sen seurauksena toiminta on erittäin vahingollista, ja johtaa huonossa tapauksessa tilanteeseen, jossa itse olen tällä hetkellä. 

Olen siis lääkärin ja fysioterapeutin määräämässä liikuntakiellossa. Minulla oli pitkään tätä ennen ylikunnon oireita sekä vihoitteleva alaselkä, mutta tein juuri sitä, mitä edellisissä kappaleissa kehotin jokaista välttämään: en kuunnellut kehoani, vaan jatkoin treenaamista, enkä edes hidastanut yhtään. Monen viikon oireilun jälkeen tilanne kärjistyi siihen, että leposykkeeni oli (ja on luultavasti yhä) yli 20 lyöntiä minuutissa normaalia korkeampi, jalkani eivät aamuisin meinanneet kantaa rappusia alas, salilla tulokset laskivat kuin lehmän häntä, juoksin hitaammin kuin moneen vuoteen ja olin jatkuvasti väsynyt. Tähän lisätään vielä todella kipeä alaselkä, joka on kipuillut kesästä asti, ja surkeasti pelaava hormonitoiminta. Sitten tuli stoppi. 

Potkunyrkkeily, juokseminen ja raudan nostaminen muuttui kertaheitolla rauhalliseksi kävelyksi ja fysioterapeutin neuvomiksi kuntoutusliikkeiksi selkäni parantamiseksi. Tauko saattaa kestää useita kuukausia. Selkävamma saattaa olla ikuinen. Onko se, että rasvaprosenttisi on epäterveellisen alhainen ja se, että voit jonkin aikaa treenata veri kurkussa nauttimatta siitä enää pätkäääkän, kaiken tämän arvoista? Ei todellakaan ole.

Toivonkin, että toimin edes jollekin varoittavana esimerkkinä. Sinulla on valta tehdä oikeita valintoja kehosi terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi. Sinulla on oikeus lepoon. Sinulla on velvollisuus pitää kehostasi hyvää huolta. Pilattuasi nykyisen vartalosi et saa uutta tilalle.

Mieti, mitä kaikkea kehosi käy läpi jokapäiväisessä elämässä. Jalkasi mahdollistavat sen, että voit kävellä. Sydämesi lyö, jotta veri kulkisi suonissasi. Keuhkosi hengittävät ilmaa, jota ilman et pysyisi hengissä. Kunnioita tätä ihmeellistä luomusta, joka on kehittynyt kanssasi ja jossa elät koko loppuelämäsi. Kohtele kehoasi hyvin, se on loppujen lopuksi yksi arvokkaimmista aarteista, mitä sinulla on.


Levollista joulukuun jatkoa sinulle!

2 kommenttia: