perjantai 19. joulukuuta 2014

keksintuoksuinen aamupäivä

Tässä aamussa oli kaikki ainekset huonoon päivään: sain opettajalta sähköpostiviestin, jossa luki, että tekemäni anniskelupassitestin läpi pääseminen jäi kahdesta pisteestä kiinni. Perään fysioterapeuttini soitti ja määräsi kipulääkekuurin. Inhoan lääkkeiden, erityisesti särkylääkkeiden syömistä, ja haluaisin pitää ottamani lääkemäärän mahdollisimman pienenä. 

Lisäksi ulkona alkoi sataa räntää juuri, kun olin lähdössä kävelylle.

Mutta ei, päiväni pelastivat tieto vapaapäivästä, virkeä olo ja positiiviset ajatukset!



Niin, ja keksitaikina



Heti aamupalasmoothien nautittuani aloin leipoa vegaanisia karpalo-pekaanipähkinä-kaurakeksejä. Tämä oli toinen kerta, kun teen keksejä kyseisellä reseptillä. Nämä vain ovat niin hyviä! Erityisesti glögimukillisen kanssa jouluinen herkkuhetki on taattu.

Se on muuten ihana tunne, kun olet leiponut/kokannut vegaaniherkkuja ja myös eläinperäisiä tuotteita syövät läheisesi pitävät niistä! Nämä keksit saivat jopa isäni vaimon veljen, joka on usein enemmän tai vähemmän skeptinen uusia ruokia kohtaan, hyväksynnän.

Resepti ei ole omani, vaan löytyy osoitteesta veganbaking.net. Itse tosin käytin noin puolet reseptin sokerimäärästä, ja kaikkien maistaneiden mielestä makeutta on aivan tarpeeksi. Lisäksi korvasin n. 2/3 vehnäjauhoista luomu spelttijauhoilla. 

Leivottuani ahkerasti ja käveltyäni tunnin verran räntäsateessa ajatus kulhollisesta kuumia nuudeleita tuntui houkuttelevalta. Päätinkin tekaista maailman helpoimman "Thai peanut" nuudeliwokin. Tämä toimii aina!




Maailman helpoin "Thai peanut" -nuudeliwokki (1 annos)

n. 60g nuudeleita (itse suosin täysjyvä- tai sobanuudeleita)
oliiviöljyä
1 pienehkö punasipuli
1 keskikokoinen porkkana
muutama kukinto kukkakaalia
TAI mitä vain muita kasviksia
1 valkosipulin kynsi
1 tl inkiväärijauhetta TAI peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
n. 100g keitettyjä soijasuikaleita (tai tofua, papuja tai kikherneitä. Myös pelkät kasvikset riittävät)
1,5dl kuumaa vettä 
1,5 rkl maapähkinäjauhoja (tai reilu 1 tl maapähkinävoita, joka tosin sekoittuu kastikkeeseen vähän huonommin)
1 tl soijakastiketta

-> Keitä nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan ja ota loppuvaiheilla talteen 1,5 dl keitinvettä. Pilko porkkana ja punasipuli ohuiksi suikaleiksi ja kukkakaali suuhunsopiviksi paloiksi. Kuumenna pannu keskilämmölle, lisää tilkka öljyä ja laita punasipuli ja porkkana kuullottumaan. Edistääksesi porkkanan kypsymistä, voit laittaa kannen päälle. Hienonna valkosipuli ja lisää se ja inkivääri kasvisten joukkoon. Anna kasvisten kypsyä kannen alla hetki. 

Lisää levyn lämpötilaa ja tee pannulla tilaa myös soijasuikaleille ja kukkakaaleille. Ruskista nopeasti ja laske lämpötila keskilämmölle. 



Kun soijasuikaleet ovat saaneet väriä, valuta nuudelit ja lisää pannulle. Sekoita sitten nuudelit muiden ainesosien joukkoon ja anna paistua hetki. 



Valmista sillä aikaa kastike: sekoita keskenään maapähkinäjauho/-voi, soijakastike ja kuuma vesi. 

Sekoita kastike nuudeliwokin joukkoon ja annos on valmis! Jos haluat, lorauta päälle vielä vähän sweet chili -kastiketta. Tuo mukavan makeuden ja vähän potkua.



Nyt päiväni jatkuu glögikupillisen ja viimeisten joululahjojen paketoinnin merkeissä siihen asti, että poikaystäväni tulee salaperäiseltä ostosreissulta. Heh, mitä lie ostelemassa ilman, että minä saan olla mukana ;)

Älkää antako joulustressin tulla vaan rentoutukaa parhaanne mukaan, vaikka koulu/työt vielä jatkuisivatkin.

Ihanaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti