torstai 25. joulukuuta 2014

uskon, että maailmanloppu tulee


Tämä kuva on otettu eilen, aattoaamuna, kun olin kävelylenkillä. Kävelin Pitkäjärven rannan ohitse ja minun oli pakko pysähtyä katsomaan tätä näkyä. Vaaleanpunainen taivas ja jäähän piirtyneet kuviot lumosivat minut täysin. Olisin luultavasti käynyt istumaan ja jäänyt katselemaan maisemaa tuntikausiksi, jos en olisi pelännyt takapuoleni paleltuvan kuolioon asti istuessani -20 asteiselle maalle. Koskematon luonto on niin kaunis ja ihmeellinen.

Siinä ihmetellessäni ja katsoessani auringon nousevan ja taivaan vaihtavan väriä aloin yhtäkkiä miettiä, miten pieni asia minä, ihminen olen tässä universumissa. Miljoonien kilometrien päässä on jättikokoinen tulipallo, joka mahdollistaa sen, että maapallolla on elämää. Luonto on luonut meille uskomattoman elinympäristön.

Planeettamme ja auringon välissä on otsonikerros, joka puolestaan suojelee meitä liian voimakkaalta auringon säteilyltä ja lämmöltä. Ilman sitä, ei olisi meitä. Silti me piittaamattomasti tuhoamme sitä kovaa vauhtia saasteilla. Ihminen ei ymmärrä, että tämän suojakerroksen tuhotessaan se ei voi kehittää uutta tilalle. Missä on kiitollisuus?

Lisäksi meillä on hengitysilma, joka pitää meidät hengissä. Silti me tuhoamme planeettamme keuhkot, sademetsät, tehdäksemme vielä lisää vahinkoa. Hapentuotannon lisäksi viemme elinympäristön monilta eliölajeilta, jotka lopulta kuolevat sukupuuttoon.

Meillä on maanpäällisen elämän lisäksi uskomaton vedenalainen maailma. Senkin tuhoamme saastuttamalla ja tekemällä sen kelpaamattomaksi elinympäristöksi veden asukeille. Tällä hetkellä Tyynellämerellä kelluu pinta-alaltaan Australian kokoinen jätelautta.

Luonto on täynnä ravitsevaa ruokaa, jota meidät on luotu syömään. Silti kidutamme, hyväksikäytämme, tapamme ja syömme toisia, kanssamme täysin tasa-arvoisia ja tunteet omaavia eläinlajeja. Ja tämän, ihmiselle sopimattoman ruokavalion johdosta sairastumme. Sairastuttuamme kehitämme lääkkeitä peittämään syntyneet haitat. Lääkkeitä kehittäessämme käytämme hyväksi viattomia eläimiä, jotka taas kerran joutuvat kärsimään ihmisen ahneuden ja itsekkyyden vuoksi. Sotkemme täysin luonnon normaalin kiertokulun.

Jos pidät ihmistä muita lajeja parempana, ja mielestäsi ihmisillä on oikeus tappaa ja syödä muita lajeja, mieti seuraavaa: sillä määrällä viljaa ja kasveja, josta teemme rehua ja jonka pakkosyötämme teollisuus- ja teuraskarjalle, voisi ruokkia kaikki maailman nälkää kärsivät ihmiset ja paljon enemmän.* Elänperäisiä tuotteita käyttämällä et siis osallistu pelkästään eläimiin, vaan myös toisiin ihmisiin kohdistuvaan luonnottomaan ja epäinhimilliseen käytökseen. Puhumattakaan siitä, miten paljon liha- ja maitoteollisuus saastuttaa ympäristöä.

Nykyisellä maailmanmenolla maapallomme tuhoutuu surullisen nopeasti. Otsonikerroksen ohentuessa ja hengitysilman laatun heiketessä olosuhteet maapallolla muuttuvat lopulta elinkelvottomiksi. Näin siis, ellei ihminen jo ennen sitä tuhoa maapalloa ja sen elämää ydinräjähteillä.

Uskon, että maailmanloppu tulee. En tiedä milloin, mutta uskon vahvasti, että se tulee. Maapallon on jossain vaiheessa yksinkertaisesti pakko käynnistyä uudelleen, lopettaa ja tuhota kaikki tämänhetkinen elämä. Sitten, täysin elottomassa tilassa ollessaan, se voi tuhansien vuosien saatossa alkaa muodostaa uutta elämää. Miljoonien vuosien kehityksen jälkeen kehittyy taas uusi, ”älykkäin” (eli ahnein ja itsekkäin) laji, joka aloittaa tuhoamisen alusta. Kenties näin on käynyt jo lukuisia, ehkä miljardeja kertoja aiemmin. Saatamme olla 7403983728. elollinen yhteiskunta. Kuka tietää.


Tuskin voimme valinnoillamme pysäyttää maailmanloppua, mutta voimme hidastaa sitä. Haluatko hävityksen tapahtuvan lastenlastesi elinaikana vai tuhannen vuoden päästä?

En kirjoita tätä blogia saadakseni paljon lukijoita tai julkisuutta. Mutta nyt pyydän, jos edes jokin tässä tekstissä sai sinut vähänkin ajattelemaan, tai jopa muuttamaan käytöstäsi, ole kiltti ja laita sana kiertämään. Informoi ympärilläsi olevia ihmisiä tai linkkaa vaikka tämä kirjoitus Instagram-tilillesi, blogiisi tai mihin vain, jos haluat. Vain me voimme tehdä tästä maailmasta paremman paikan elää.  

* "It is estimated that a staggering 925 million humans around the world are suffering from the effects of hunger (mostly in the poor and underdeveloped countries of Asia and Africa), and out of that original number, 870 million are affected with malnutrition. Those original 925 million actually outnumber the combined populace living in the United States, Canada, and the European Union. Think about that for a moment. That means that there are enough hungry people on this planet to fill up almost two entire continents. Furthermore, it must be made clear that this is not just benign hunger; the type felt by a person in the rich, developed world when they’ve missed their lunch break. Every year, starvation claims the lives of over 2.5 million children under the age of five.

However, it has been proven that there is enough food on earth to feed every last man, woman, and child. Yet, if this is the case, why do people around the world continue to starve? The answer to that question lies in large part with the production of animal-based foods, such as meat, dairy, and eggs. Even though there are enough plant-based foods grown to feed the entire human population, the majority of crops (including those grown in countries where people are starving) are fed to livestock for affluent nations, and since the amount of animal-based food produced by the farming industry is much less than the amount of plant food put into it, there is a “diminished return on the investment,” the food supply dwindles, and humans end up going hungry."

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvin ja kypsästi kirjotettu teksti! Sai todellakin ajattelemaan ja pohtimaan uudelleen omia valintoja mitä on tehny ja mitä jatkossa tuun tekemään. Oikeesti arvostan tätä et oot jakanu näitä ajatuksia meidän muiden kanssa :) Pakko vielä sanoo että sun persoonassa on kyllä jotain sellasta ihailtavaa ja muiden pitäis ottaa susta ehdottomasti mallia! Jatka samaan malliin, oot kaikinpuolin vahva ja upea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Iira, kiitos tuhannesti tästä kommentista. Mikään ei ole parempaa, kuin kuulla, että tekstini saa jonkun pohtimaan asioita, joita itse kovasti arvostan. Kiitän ihanista sanoistasi, sait mut todella hyvälle tuulelle <3

      Poista