sunnuntai 18. tammikuuta 2015

mikä ihmeen HCLFV?

High carb low fat vegan ”diet” (sana ”diet” sulkeissa, koska kyseessä ei ole mikään pikalaihdutusdieetti, vaan terveellinen elämäntapa). Korkeahiilihydraattinen, vähärasvainen vegaaniruokavalio. 

Siitä lähtien kun rupesin vegaaniksi, ja jopa ennen sitä, olen erityisesti Instagramin kautta nähnyt paljon puhetta HCLF-ruokavaliosta (/elämäntavasta). Lähinnä positiivista puhetta. Olin ensin skeptinen, mikä on normaalia, sillä ruokavalion peruspilarit poikkeavat dramaattisesti Suomen (ja monen muunkin maan) ravitsemussuosituksista.

Kuitenkin etsittyäni paljon tietoa aiheesta, nähtyäni todella monia terveitä, hyväkuntoisia, onnellisia ja elämänhaluisia ihmisiä sekä pohdittuani perusteellisesti, kaikki alkoi käydä järkeen. 


HCLF-ruokavalio kehottaa saamaan vähintään 80% päivittäin saadusta energiasta hiilihydraateista, 10% tai vähemmän proteiinista ja 10% tai vähemmän rasvasta. Eroaa melkolailla suosituksista, joihin me suomalaiset olemme tottuneet, eikö vain? Hiilihydraattien osuus pitäisi Suomen ravitsemussuositusten mukaan olla 55-60%, rasvan osuus 30% ja proteiinin 10-15%.

Lisäksi käsketään tietenkin syömään vähärasvaista lihaa, kalaa ainakin kahdesti viikossa, juomaan maitoa x lasillista päivässä jne jne jne... On varmaan sanomattakin selvää, etten ole kyseisten neuvojen kanssa samaa mieltä alkuunkaan. Miksi meitä sitten kehotetaan syömään ruokaa, joka ei ole meille hyväksi? Syy tässäkin lienee raha. Suomen ravitsemuspolitiikan avaintoimijoiden listan ykkösenä pomppii, mikäs muukaan kuin maa- ja metsätalousministeriö. Tottakai maatalouspäättäjät haluavat meidän ostavan tuotteitaan (liha- ja maitotuotteita), itsehän he siinä rikastuvat. Joko suosituksia päätettäessä ei oikeasti yhtään välitetä ihmisten terveydestä tai sitten päättäjät ovat idiootteja.

HCLF-ruokavalio koostuu pääasiassa hedelmistä, kasviksista sekä kypsennetyistä hiilihydraateista kuten riisi, peruna ja viljat. Mahdollisimman vähän prosessoidut hiilarit ovat parhaita. Paljon proteiinia ja rasvaa sisältäviä - myös kasviperäisiä - tuotteita (öljyt, pähkinät, soijatuotteet...) käytetään hyvin vähän, jos lainkaan. 




Mistä näin suuri ero kahden suosituksen välillä johtuu? Kumpi on oikeassa, vai onko kumpikaan?

Näitä kysymyksiä pohdin itsekin. Olen vihdoin tullut siihen tulokseen, että HCLFV-elämäntapa on ihmiselle ihanteellisin. 

Mutta Helmiina, sähän treenaat paljon, joten tarvitset paaaljon proteiinia, vai mitä?

Tarvitsen proteiinia kyllä, mutta en suuria määriä. Proteiini on naurettavan yliarvostettu ravintoaine yhteiskunnassamme ja sitä saadaan aivan liikaa, joka mm. vahingoittaa sisäelimiä. Olen silloin tällöin huvin vuoksi laskenut Cronometerilla päivittäisen energiajakaumani syötyäni vain hedelmiä, riisiä ja kasviksia ja aina olen saanut vähintään 45g proteiinia päivässä. Se on jopa Suomen ravitsemussuositusten mukainen määrä kokoiselleni tytölle!

Entä rasvat? Niitäkin ihmiskeho tarvitsee, mutta ei suuria määriä, varsinkaan prosessoituja rasvoja, kuten öljyt. Suuri määrä rasvaa ruokavaliossa ei pelkästään kerry rasvasoluiksi elimistöön vaan mm. hidastaa ravintoaineiden imeytymistä kehoon. Lisäksi rasvaa (ja proteiinia!) pilkkoessaan ja sulattaessaan elimistösi joutuu käyttämään pelkkään ruuansulatukseen hirveästi energiaa, jolloin olo voi olla väsyneempi ja vetämättömämpi kuin hiilihydraattipitoisesti syödessä.




Mutta eikö hiilihydraatit lihota? Nehän kerääntyvät rasvaksi vyötärölle??

Turhin myytti ikinä. En osaa kertoa perusteluita suomeksi kovin yksityiskohtaisesti, mutta sen verran kerron, että hiilihydraatit eivät lihota. Kehosi jokainen solu tarvitsee hiilihydraatteja toimiakseen. Jos kuitenkin syöt enemmän hiilihydraatteja kuin välttämättä tarvitset, ne varastoituvat näkymättömänä glukoosina lihaksiisi. Lihaksemme pystyvät varastoimaan jopa kilon hiilihydraatteja! Näistä glukoosivarastoista lihaksesi käyttävät energiaa tiukan paikan tullen, ja energia palaa esimerkiksi liikkuessa. Jos onnistut kuitenkin syömään niin paljon hiilareita, että ne eivät enää mahdu lihasten glukoosivarastoihin, tai lihaksesi eivät käytä varastoitua energiaa, hiilihydraatit muuttuvat lämmöksi, jota kehosi poistaa kun juokset, heilutat päätä tai vaikka kirjoitat tietokoneella. Prosessin nimi on dietary thermogenesis (minulla ei ole hajuakaan, miksi sitä kutsutaan suomeksi, etsin tietoni lähinnä englanniksi). 

Jayme, (Youtube-kanavalta Simply Vegan) on tehnyt mielestäni helposti ymmärrettävän ja lyhyen videon nimenomaan siitä, miksi hiilarit eivät lihota. Suosittelen katsomaan!



Ruokavaliossa suositaan myös minimaalista suolan käyttöä lähinnä sen vuoksi, että suola kerryttää ylimääräistä nestettä kehoon. Ihminen saa natriumia tarpeeksi ilman lisättyä suolaa.

Jättäessäsi ruuastasi suolan pois, se saattaa alussa maistua kovinkin mauttomalta. Nopeasti makuhermosi kuitenkin elpyvät suolan aiheuttamasta ”hämäystilasta” ja huomaat, miten herkullisia ja maukkaita yksinkertaiset ruoka-aineet ovat! Itse olen jo noin viikon jälkeen oppinut arvostamaan riisin ja perunan omaa, käsittelemätöntä makua.




HCLF-elämäntavalla on niin loistavia vaikutuksia kehoon ja mieleen, että oloni on tällä hetkellä, vain viikon jälkeen, hyvin luottavainen! Parasta tässä on se, että voit syödä niin paljon kuin haluat. Sinun pitää syödä niin paljon kuin haluat. Minkäänlaista rajoitusta ruuan määrässä ei ole, ravinnon pitää vain olla oikeanlaista: pääasiassa hiilihydraatteja. 

Yleisiä positiivisia vaikutuksia ovat energisyyden lisääntyminen, iloisuus, kirkas mieli, toimiva ruuansulatus ja kehon hakeutuminen optimaaliseen painoon. Jos olet ylipainoinen, pitkällä tähtäimellä tulet laihtumaan ja saavuttamaan terveen tilan kehoosi. Sama pätee alipainoon, saat sen verran lisää painoa kuin kehosi tarvitsee. 

Painon optimalisoituminen (onko se edes sana?) ei kuitenkaan tapahdu heti. Kuten heti alussa sanoin, tämä ei ole mikään pikalaihdutusdieetti. Jos olet tähän asti kohdellut kehoasi huonosti, syömällä liian vähän erityisesti hiilihydraatteja, saatat hetkellisesti jopa ”lihoa” jonkin verran. Tämä on kehosi normaali reaktio, kun se tajuaa ”virransäästöliekiksi” kutsutun tilan jälkeen saavansa energiaa, jota se tarvitsee, eli hiilihydraatteja. Sama ilmiö on tavallinen syömishäiriöstä toipuessa. Hetken aikaa kehosi saattaa varastoida kaiken mahdollisen mitä suuhusi laitat, sillä se pelkää, ettei saa taas pitkään aikaan ravintoa. Tämä kuitenkin tasoittuu, ja ylimääräiset kilot palavat pois.

Elämäntavan aloitettuaan alussa saattaa ilmetä joitakin detox-oireita erityisesti jos syöt paljon/pääasiassa hedelmiä. Uskon, että olen itse kärsinyt niistä menneenä viikkona! Mahdollisia oireita ovat mm. väsymys, huimaus, turvotus ja huonovointisuus. Oireita ei pidä säikähtää, ne ovat normaaleja ja ne menevät ohi. Käyn itsekin vielä tätä vaihetta läpi, mutta olen varma, että kun kehoni tottuu saamaan oikeanlaista, sille ihmiselle optimaalista ravintoa tulen voimaan paremmin kuin koskaan. Lisääntynyt energia ja iloisuus tuntuvat jo!




Huh, tulipa tästä informatiivinen teksti.. Jos et ole kuullut moisesta elämäntavasta ja faktoista aiemmin, olet varmaan vähän häkellyksissä. Jos kuitenkin mielenkiintosi heräsi ja kertomani käy mielestäsi järkeen, kannustan sinua etsimään lisää tietoa aiheesta ja kyseenalaistamaan meille tuputetun väärän tiedon!

Seuraan itse enemmän tai vähemmän aktiivisesti seuraavia Youtube-kanavia, jotka tarjoavat huimasti infoa ja ”vertaistukea” HCLF-vegaaneille tai elämäntavasta kiinnostuneille:

Simply Vegan
Freelee the Banana Girl
Tina Grundin
Dateswithlove
Brianna Jackfruitson



Itse olen vielä aivan alkumetreillä HCLF-veganismin kanssa, mutta oloni on jo nyt, noin viikon jälkeen loistava! Söin jo aiemmin todella hiilihydraattipitoisesti ja paljon hedelmiä aamupalaksi tai/ja lounaaksi, mutta jätettyäni lisätyn öljyn, vähennettyäni proteiininsaantia ja syötyäni todella paljon hiilihydraatteja oloni on parantunut entisestään! Lupaan pitää teidät ajan tasalla voinnistani ja kokemuksistani HCLF-vegaanina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti