tiistai 10. helmikuuta 2015

kevät ja kehon puhdistuminen

Ensinnäkin pahoittelen, etten ole kirjoittanut pitkään aikaan. Elämäni on viime vuoden lopusta asti ollut aika hektistä! 

22. maaliskuuta suuntaan kahdeksaksi viikoksi vaihtoon Espanjan Lleidaan. Menen työssäoppimaan paikalliseen ravintolaan, olen niin innoissani! Vaihdon on järjestänyt oppilaitokseni. Sillä teen kaksoistutkintoa, minun piti tehdä etukäteen nettikursseina lukiokurssit, jotka ovat kesken vaihtoni aikana. Niitä olen viimekuukaudet puurtanut ja viime viikolla tuli vihdoin valmista! Yksi taakka pois harteiltani.

Tässä postauksessa yritän vähän koota viimeaikaisia kuulumisiani - ja saattaa minulla olla teille jokin reseptikin jaettavana ;)

Tämän aamuinen kävelylenkki oli paras pitkään aikaan! Aurinko nousi ja paistoi lähes pilvettömällä taivaalla, linnut lauloivat ja palokärjet nakuttivat. Annoin auringon paistaa kasvoilleni ja ihoni imeä kaiken mahdollisen D-vitamiinin. Edes huonosti nukuttu yö ja kova nälkä eivät pilanneet ihanaa fiilistä.


Kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen, mutta palokärkien äänet ovat niin siistejä!

Ihanaa oli myös palata kotiin tekemään herkkuaamiaista. Suosikkismoothieni tällä hetkellä on oikea piristävä terveyspommi - unohtamatta herkullista makeaa makua.



7 kypsää (pilkullista!) banaania
iso kourallinen tuoretta (baby)pinaattia
1 rkl hampunsiemeniä
1 tl maca-jauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl merilevärouhetta


Joskus, esimerkiksi ennen pitkää työpäivää, lisään joukkoon vielä lucumaa, joka auttaa pitämään verensokerin tasaisena hieman epäsäännöllisistä ruokailuista huolimatta.


Seuraavaksi haluaisin vähän päivitellä tuntemuksiani noudatettuani nyt kuukauden verran HCLF-ruokavaliota. Syön pääasiassa raw till 4 -tyyliin, eli rajoittamaton määrä hedelmiä ja kypsentämättömiä kasviksia päivällisaikaan asti. Tämä on toiminut mukavasti! Vähärasvainen raakaravinto liikkuu elimistössä nopeasti ja on helppo ruuansulatukselle. Energiaa jää siis reilusti kehon muihin toimintoihin, joka tuntuu mielen kirkkautena ja hyperaktiivisuutena pirteytenä. Olo on myös kevyt joka aterian jälkeen, vaikka olisikin syönyt tuhannen kalorin edestä banaaneja ja taateleita. 

Olen huomannut muutoksia myös ulkonäössäni. Olen kuullut monilta sellaisia kokemuksia, että tämän elämäntavan aloittaessaan paino on noussut. Vettä kerääntyy reilusti (turvotus) ja jopa vähän rasvaakin. Tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää. 




Kun alkaa syödä huomattavasti aiempaa enemmän hiilihydraatteja ja vähentää rasvan ja proteiinin määrää, keho alkaa puhdistua ja "parantua". Kehon tilan kohentumisen sivuvaikutukset tuntuvat (ja näkyvät) erityisesti, jos on aiemmin kärsinyt esimerkiksi syömishäiriöstä, syönyt väärin (lue: eläinperäistä ravintoa) tai kokeillut painonpudotukseen vaarallisia, aivan liian vähäkalorisia dieettejä. Voidakseen puhdistua ja hiljalleen korjata aiheutuneet vahingot keho tarvitsee ylimääräistä rasvaa ja nestettä. Paino voi nousta ja ulkonäkö muuttua nopeastikin, mutta kuulemma kehon ollessa valmis, paino palaa ihanteelliseen lukemaansa lähes yhtä nopeasti.

Itse olen huomannut kyseisen "detox-oireen" kehossani selvästi. Reiteni ja vyötäröni ovat pyöristyneet melko huomattavasti. Ihonmyötäiset kauluspaidat eivät istu eikä farkkujen nappi meinaa mennä kiinni. Olen melko varma, että suurin osa kerääntyneestä massasta on nestettä, sillä esim. reiteni, vatsani ja kylkeni tuntuvat aroilta painettaessa. Toki joukossa on varmaan rasvaakin, mutta asia ei oikeastaan häiritse minua. 




Tunnen oloni oikeaksi syödessäni tällä tavalla ja luotan tähän elämäntapaan ja omaan kehooni 100-prosenttisesti. Ylimääräinen paino saattaa alkaa hävitä parin kuukauden kuluttua tai vuoden päästä. Minä en itse asiassa edes välitä. Annan keholleni kaiken ajan jonka se tarvitsee parantuakseen ja puhdistuakseen. Ulkonäköni tai vyötäröni paksuus eivät määrittele minua ihmisenä. Olen niin iloinen huomatessani, että ajattelen vihdoin tällä tavalla! Hedelmien mussutus jatkukoon siis.

Yritän parhaani mukaan tästä eteenpäin kirjoitella taas säännöllisesti. Minulla on ainakin pari reseptiä, jotka odottavat jakamista. 

Nauttikaa ensimmäisistä kevään merkeistä ja hellikää itseänne auringonpaisteessa!

4 kommenttia:

  1. Aivan ihana blogi !:---) itse olen vegaani mutta en oikein tajua että mitkä ovat sallittuja ja mitkä kiellettyjä tässä sinun ruokavaliossa ? Ja onka kallista syödä tällä tavalla?:) itse kuulen usein kuinka kalliisti syön, vaikka ruoka on paras sijoitus itseensä ! Sekä kuinka paljon liikut ja millaista liikuntaa? Toivon mukaan kysymykset ei vaikuta ilkeitä, sillä sitä ne eivät ole. Kiitos :---)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia paljon! Ihana kuulla, että tykkäät blogistani! :)
      Kirjoitin vähän aikaa sitten postauksen "mikä ihmeen HCLFV?", jossa selitin monipuolisesti mistä kyseinen ruokavalio koostuu ja mitkä ovat elämäntavan perus periaatteet ja perustelut. Lyhyesti ilmaistuna tärkeintä on, että ruoka on vegaanista (tietenkin) ja ravintoaineiden jakauma on 80/10/10 (hiilarit, rasva, proteiini). Mitään vegaanista ei siis periaatteessa ole kielletty, mutta esim. öljyt ja muut pitkälle prosessoidut ja rasva-/proteiinipitoiset ruoka-aineet eivät varsinaisesti kuulu ruokavalioon. En kuitenkaan noudata suosituksia kuin lakia, jos vaikka himoitsen joskus palavasti suklaata, syön (vegaanista) suklaata. Näin käy tosin erittäin harvoin, sillä oloni on niin hyvin ravittu, ettei mielitekoja juuri tule :)
      Itse en koe elämäntapaani kalliiksi. Käytän hyväkseni kaikki hedelmäalennukset mitä kaupoissa nään ja ostan paljon kerralla. Usein ostan esim. kerralla koko laatikollisen banaaneja, sillä ne ovat hyvä ja helppo hiilareiden lähde. Silloin tällöin saan myös lähikaupastani ilmaiseksi "ylikypsiä" banaaneja, jotka muuten menisivät biojätteeseen. Kypsennetyt päivälliseni ovat yleensä pääasiassa perunaa tai riisiä (+ kasviksia), jotka eivät todellakaan ole kalliita. Kasvatamme lisäksi paljon kasviksia ja mm. perunaa itse kasvimaalla.
      Normaalisti liikun todella paljon (ennen jopa 15 tuntia viikossa) ja harrastan potkunyrkkeilyä (kilpailen/kilpailin myös), painoharjoittelua (isoilla painoilla) sekä juoksemista. Nyt liikuntani on selkävamman ja ylikunnon takia tauolla, ollut joulukuun alusta saakka. Päästessäni liikuntakiellosta aion ottaa liikunann huomattavasti rauhallisemmin ja omaa kehoani kuunnellen :)
      Tulipas tästä pitkä, toivottavasti sait vastaukset kysymyksiisi!

      Poista
  2. Moi! Luin ton edellisen kommentin ja sun vastauksen ja mietin, että mistä sä saat banaani laatikoita? :) Mä en oo ainakaan törmännyt sellasiin kaupassa ainakaan city marketissa tai missään sellaisissa. Voisitko myös tehdä postauksen vaikkapa siitä, millaisia vegaanisia ruokia (siis kaupasta ostettuja tuotteita, kuten vaikka tomaattikastiketta tai muita ns brändättyjä ruokia) ostat? :) Toivottavasti tää kommentti menee perille ja vastailet, kiitoos! Ps. ootko huomannut, että ruoka ostoksesi ois kalliimpia kuin ennen, kun pitää ostaa niin paljon ruokaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Oikeestaan kaikkiin kauppoihin tulee banaanit noissa n. 18 kilon laatikoissa, että kyllä cittareista ja muista pitäis löytyä :) banskut ei vaan välttämättä aina oo niissä bokseissa esillä. Jos ei kaupassa laatikoita näy niin kannattaa vaikka kysyä että oisko mahollista ostaa koko laatikollinen.
      Voisin yrittää kehitellä tuollaisen postauksen, ongelma on vaan se että käytän suurimmaksi osaksi ns. "whole foodeja", enkä niinkään brändättyjä puolivalmisteita. Jotain tomaattimurskaa ja kookosmaitoa toki.. Katsotaan, saanko jotain aikaiseksi!
      Asun vielä pääasiassa kotona (nyt olen tosin matkustellut useamman kuukauden), enkä ole täysin varma ruokakuluistamme. Olen kuitenkin lähes varma, että ruokakulut ovat vain vähentyneet. Jos vertaa vaikkapa broilerin (n. 10e/kg?) ja perunan (1-2e/kg? En ole ihan varma, kasvatamme itse perunat ja muut) tai riisin (1-2e/kg) hintoja, niin ero on melko huima, kasvisruuan eduksi tietenkin. Syön toki suuria määriä, suurin menoerä on ehkä banaanit, mutta kypsennettyjen ruokieni halpa hinta kompensoi aika hyvin.
      Toivottavasti sait vastaukset kysymyksiisi, kiitos kommentistasi! :)

      Poista